Socio - Ekonomski projekti

Pomoc povratnicima u mjerama za odrzivi povratak, implementiran je na podrucjima Drvara, Glamoca, Kupresa, Bosanskog Grahova, Bihaca i Sanskog Mosta. Realizovane su razlicite aktivnosti kako bi se povratnicima omogucio ostanak i mjestima povratka, a nerijetko i kako bi zapoceli sopstvene biznise. Ova aktivnost, znacajna u procesu povratka, realizovana je u saradnji sa World Vision, UMCOR, OXFAM, IOCC, CRS, CWS, IRC i ASB. Tesko je bilo obezbjediti pomoc za sve povratnike, a jos je teze bilo pronaci najbolji i najefikasniji model. Uglavnom RRS se trudio da obuhvati veci broj povratnika, i d abude prisdutan na podrucjima Kantona 1 i 10.

Ideje za porodicne biznise ili za male biznise koji su vec postojali, zaista su obuhvatili najrazlicitije vidove pomoci za povratnicku populaciju, od dodjele plastenika, distribucije stocnog fonda, pa do masina koje omogucavaju manje obime prozivodnje. Mnogi od korisnika su primjer, kako se na najbolji nacin koriste sredstva dobijena kao donacija ili socijalnih pozajmica.

Projekti i partnerstva ostavrena za realizaciju mjera za odrzivi povratak su:

  • UMCOR, 27 korisnika iz Bosanskog Grahova i Bosanskog Petrovca

alt alt alt

  • OXFAM, IOCC i CWS, 32 korisnika iz Drvara i Bosanskog Grahova.

alt alt alt

  • World Vision, 750 koirsnika iz Drvara, Glamoca, Bosanskog Grahova, Bosanskog Petrovca, Bihaca i Sanskog Mosta

alt alt alt

  • ASB 120 korisnika iz Bihaca i Sanskog Mosta

alt alt alt

  • IRC, 213 korisnika iz Drvara, Bosanskog Grahova i Bihaca

alt alt alt

  • CWS, Build a village program, 68 korisnika u Bosanskom Grahovu

alt     alt

  • RRS projekti u saradnji sa svim navedenim partnerima kroz posebne projekte rezultirali su sa 281 korisnikom na podrucju Drvara

alt     alt

Ukupan broj porodica koje su korisnici RRS, kroz gore naveden eaktivnosti je 1491. RRS i dalje radi, na pocesu odrzivog povratka, posebno na podrucju Bosanskog Grahova.