Kultura

Pocetak aktivnosti vezanih za projekte kulture, zapoceti su ljeto 2006. godine. Od tada RRS kontinuirano radi na kulturnim aktivnostima u Drvaru. Organizovani su razliciti kulturni dogadjaji, u saradnji sa pozoristima iz Banja Luke, akademskim slikarima iz Drvara i Banja Luke, kao i sa nekim od poznatih licnosti iz svijeta muzike.

Ideja za organizovanjem kulturnih dogadjaja, nastala je jer je RRS zelio promovisati park pod Titovom pecinom, kao idealno mjesto za ovu vrstu aktivnosti, a ujedno i kao mjesta na kom ce se tokom ljeta okupljati mladi Drvara. Tokom cetiri godine rada na ovim projektima RRS je uspio privuci mnoge mlade bendove iz regiona, DJ-eve iz inostranstva i BiH, kao i poznate rock bendove. RRS je bio i suorganizator Motorijade u Drvaru, ljeto 2009. godine.

U tekstu koj slijedi dajemo krati pregled dogadjaja:

−        2006. godine, "Ex Yu Rocks Ferstival", koncert Elektricnog orgazma, nastupi 7 mladih bendova iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije, nastupi DJ-eva iz Njemacke i Holandije, pozorisne predstve za djecu i odrasle, skola slikanja i crtanja za djecu, izlozbe djecijih likovnih radova i pjesnicke veceri.

−        2007. godine, koncert Ramba Amadeusa i mutant dance orkestra, 4 mlada benda iz Bosne I Hercegovine, nastupi DJ-eva iz BiH i Svedske, pozorisne predstve za djecu i odrasle, skola slikanja i crtanja za djecu, izlozbe djecijih likovnih radova i pjesnicke veceri. Organozivanje likovne kolonije za mlade iz Drvara, Livna, Sanskog Mosta i Novog Sada.

−        2008. godine, koncert Inspektora Blaze i kljunova, nastupi 3 mlada benda iz Bosne I Hercegovine, pozorisne predstve za djecu i odrasle, skola slikanja i crtanja za djecu, izlozbe djecijih likovnih radova i pjesnicke veceri.

−        2009. godine, koncert Ramba Amadeusa i mutant dance orkestra, nastupi 5 mladih bendova iz Bosne i Hercegovine, pozorisne predstve za djecu i odrasle, skola slikanja i crtanja za djecu, izlozbe djecijih likovnih radova i pjesnicke veceri.

    alt  alt  alt

Skola slikajna i crtanja tokom cetiri godine rada u okviru RRS-a, okupila je preko 400 djecaka i djevojcica iz Drvara, gdje je svako od njih naucio osnovne tehnike crtanj ai slikanja, kretaivan pristupo izradi raznih predmeta od kamena, akrtona, papira itd. Skolom slikanja i crtanja rukovodi Natasa Cecez Letic, akademski slikar, koja zivi i radi u Drvaru. Djeciji radovi su izlagani u Drvaru, Martin Brodu i Bosanskom Petrovcu (Muzej Jovana Bijelica).

alt  alt  alt

Prva likovna kolonija "Crna Kraljica", koja je okupila 8 akademskih slikara iz Banja Luke, Drvara i Novog Sada. Kolonija je ostavila 12 slika, koje su sada vlasnistvo RRS-a. Namjera nam je da se slike poklone buducoj gradskoj galeriji, za koju se nadamo da ce ubrzo biti otvorena   

      alt     alt     alt     alt

alt   alt   alt

RRS je nastojao da pomogne i stvaraoce iz Drvara, koje se bave pisanjem pjkesama i proze. RRS je omogucio, finansijkom podrskom, izdavanja knjiga, Popovic Mladena, Mira Papic i Marina Sevo.

Knjige cije je izdavanje pomogao RRS:

Popovic Mladen, knjige pjesama Pocetak, 2007. godina i Pretvaranje vremena, 2009. godine

Mira Papic, knjiga pjesama Tri cvijeta, 2009. godina

Marina Sevo, knjiga pjesama Andjeo smjeli, 2009. godina

alt    alt   alt